Esittelyssä Queen Silvia Nursing Award 2019 stipendiaatti, Janina Viitasaari

15 syyskuun, 2020
Kommentit pois päältä artikkelissa Esittelyssä Queen Silvia Nursing Award 2019 stipendiaatti, Janina Viitasaari
 • Kerro meille hieman itsestäsi, Janina.

Olen kotoisin Parkanosta, missä vanhempani asuvat edelleen tällä hetkellä. He erosivat, kun olin pieni, ja sen jälkeen minulla on ollut äitipuoli, joka on ollut minulle henkisesti tärkeä henkilö ja hän on ollut suuri tuki minulle näiden vuosien ajan. Minulla on 16-vuotias sisko ja 18-vuotias veli. Itse olen nyt 23 ja täytän tänän vuonna 24.

Aloitin hoitoalan opinnot alun perin Vaasassa, mutta muutin Helsinkiin vuonna 2018 jatkaakseni opintojani pääkaupunkiseudulla. Poikaystäväni asuu Helsingissä ja halusimme olla lähempänä toisiamme, joten siirryin opiskelemaan Metropolian ammattikorkeakouluun. Toivottavasti, jos koronavirus ei sotke suunnitelmiani, valmistun opinnoistani tämän vuoden joulukuussa.

Äitini on ammatiltaan lähihoitaja ja hän kertoo minulle usein työstään. Minulla oli paljon ajatuksia siitä, kuinka voisin auttaa ihmisiä, kuten hän on tehnyt jo monta vuotta. Minulla oli myös pitkään tavoitteena opiskella sairaanhoitajaksi, kätilöksi, lääkäriksi tai psykiatriksi tai joksikin muuksi hoitoalan ammattilaiseksi.

Halusin todella paljon työskennellä ihmisten parissa ja auttaa heitä.

Hoitotyö oli minulle ehdottomasti se ala, jossa halusin työskennellä.

 • Olet vuoden 2019 Suomen Queen Silvia Nursing Award-stipendin voittaja. Voisitko kertoa meille, miten keksit voittokonseptisi?

Ideani oli hyödyntää olemassa olevaa äänimuistikirjaa ja mukauttaa se ikääntyneiden ja muistisairaiden vanhusten tarpeisiin.

Keksin tämän idean työskennellessäni kehitysvammaisten kanssa. Työpaikalla oli yksi erityinen potilas, joka käytti äänikirjaa sähköisenä päiväkirjana, joka auttoi häntä kommunikoimaan muiden kanssa. Pystyin tallentamaan tietoja hänen päivästään tietokoneelle ja tarkastelemaan mitä hän teki, mitä hän söi ja kuinka hänen kuntoutus- tai harjoittelupäivänsä sujui. Sitten päiväkirja jaettiin hänen perheelleen, jotta he voisivat seurata potilaan kuntoutuskehitystä.

Ajattelin, että jos tämä laite voitaisiin mukauttaa vanhusten ja dementiapotilaiden tarpeisiin, se voisi auttaa heitä paljon. Hoitajat ja potilaan läheiset voisivat käyttää sitä muistojen herättämiseen menneisyydestä. Ajattelin, että tämä laite voisi kalibroida uudelleen kappaleita, runoja, tarinoita ja viestejä perheenjäseniltä ja ystäviltä. Se voisi muistuttaa myös muista asioista, kuten päivämääristä, kellonajoista, vuodenajoista ja paikoista.

Minua inspiroi esittämään tämän idean oman henkilökohtaisen kokemukseni vuoksi. Isoäitini rakastaa musiikkia. Hänen suosikkikappaleensa on “My Heart will Go On” Celine Dionilta, ja hän itkee aina, kun kuulee sen. Jos voimme käyttää äänen voimaa ikääntyneiden ja dementiaa sairastavien ihmisten rauhoittamiseen, tämä voi todella auttaa kaikessa ahdistuksessa, jota he saattavat kokea.

Minulla on aiemmin ollut useita ideoita vanhusten ja dementian hoidosta, ja olen jopa ajatellut hakea Suomen Queen Silvia Nursing Award-stipendiä muutama vuosi sitten. En ajatellut, että ideoni olivat tarpeeksi hyviä pääsemään läpi. Mutta tänä vuonna ajattelin todella: “Miksi ei?” Voisin ainakin yrittää nähdä, mitä tapahtuu.

Olin niin iloinen ja yllättynyt saadessani tietää, että olin voittaja.

 • Olet tavannut useita Queen Silvia Nursing Award-kumppaneita Suomessa ja Ruotsissa. Kerro meille näistä kokemuksista.

Koronaviruksen takia minulla ei ole ollut perinteistä harjoittelua, mutta minulla on silti ollut mahdollisuus tavata uskomattoman mielenkiintoisia ihmisiä. Ne kaikki ovat olleet todella inspiroivia.

Koronaviruksen takia minulla ei ole ollut perinteistä työharjoittelua, mutta minulla on silti ollut mahdollisuus tavata uskomattoman mielenkiintoisia ihmisiä. He kaikki ovat olleet todella inspiroivia.

Tapasin hiljattain Silviahemmetin tohtori Hoffmanin. Huomasin heti jopa videopuhelun avulla, että dementiaa sairastavien ihmisten kanssa työskenteleminen on todella hänen intohimonsa. Minua innoittavat todella ihmiset, jotka haluavat vielä oppia ja haluavat edelleen antaa. Haluan olla kiinnostunut työstäni tulevaisuudessa. Minusta on erittäin onnekas, että rakastan jo työtäni, mutta haluan rakastaa sitä vielä enemmän tulevaisuudessa. Haluan kehittää sitä intohimoa koko hoitajaurani ajan. Haluan tehdä asioita ja muuttaa asioita parempaan suuntaan, ja mielestäni pystyn tekemään tällaisen vaikutuksen vanhusten hoidossa erityisesti tämän kokemuksen jälkeen.

 • Mitä olet tehnyt tänä kesänä?

Työskentelin Peijaksen sairaalassa ortopedisella osastolla.

Hoidin potilaita, joille oltiin tehty leikkauksen avulla keinotekoisia lonkka- ja polviniveliä. Kaikki näistä potilaista eivät olleet vanhuksia, vaan jotkut ovat huomattavasti nuorempia, koska heillä voi olla olosuhteita, jotka ovat tehneet heistä erityisen alttiita loukkaantumisille. Potilaat olivat noin 60-80-vuotiaita, ja jotkut nuorempia 40- tai 50-vuotiaita.

 • Mikä on ollut kokonaisvaltainen kokemuksesi Suomen Queen Silvia Nursing Award-stipendiaattina?

Minusta tuntuu, että olen koronavirus-stipendiaatti! Aluksi, vuoden 2020 alussa, virus ei todellakaan vaikuttanut elämääni niin paljon. Olin onnekas, että Suomen Queen Silvia Nursing Award-seremonia järjestettiin vuoden 2020 alkupuolella ja se pystyttiin pitämään maaliskuun alussa Ruotsin suurlähetystössä Helsingissä. Sen jälkeen, kaikki tapahtui todella nopeasti. Koko maa meni karanteeniin, ja se oli stressaavaa, kun ei tiennyt, mihin tilanne johtaisi. Kaikki työharjoitteluni peruttiin. Yritin parhaani löytää uuden työharjoittelupaikan, mutta se ei ollut helppoa. Pidän itseäni onnekkaana siitä, että sain työskennellä tänä kesänä. Olen jopa kiitollinen siitä, että pystyin tekemään opinnäytetyötäni, vaikka teinkin sen digitaalisesti.

Olen surullinen siitä, että koronaviruksen takia Tukholman kuninkaallisen palatsin suuri seremonia peruutettiin, ja nyt odotamme jälleen uutta tietoa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että se pidetään ensi vuonna. On hienoa saada vihdoin mahdollisuus tavata muut Queen Silvia Nursing Award-stipendiaatit sekä Hänen majesteettinsa Ruotsin kuningatar Silvia!

 • Olet lähellä valmistumista, Janina. Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi hoitotyön parissa?

Olen kiinnostunut kaikesta hoitoalaan liittyvästä, joten yritän saada mahdollisimman monta uutta kokemusta. Rakastan esimerkiksi vanhusten kanssa työskentelyä. Olen kiinnostunut ensihoidosta ja voin myös miettiä lasten avuksi tulemista. En oikeastaan osaa vielä päättää tässä vaiheessa.

Suunnittelen myös opintojeni jatkamista, jos mahdollista!

Kaikesta huolimatta haluaisin lopulta työskennellä sellaisessa työpaikassa, jossa voin olla osa päätöksentekoprosessia kehittäen taitojani ja potilasjärjestelmiä. Haluaisin työskennellä sairaanhoitajana, joka vaikuttaa.

 • Mitä neuvoja antaisit muille hoitoalan opiskelijoille, sairaanhoitajille ja kätilöille, jotka aikovat hakea Suomen Queen Silvia Nursing Award-stipendiä?

Anna palaa!

Vaikka epäilisit ideasi olevan yksinkertainen, ilmeinen tai tyhmä, se voi hyvinkin olla kilpailun paras idea. Joskus yksinkertaiset ideat ovat parhaita, koska niiden toteuttaminen ja tuloksien saaminen on helppoa. Mutta jos sinulla on jokin mahtava ja mullistava idea, älä epäröi hetkeäkään. Anna palaa! Lue lisää tämän vuoden Queen Silvia Nursing Awardista ja hae (tai nimetä) ennen 6. marraskuuta 2020 – www.queensilvianursingaward.fi/hakemukset

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Swedish Care International yhteistyökumppaneineen lanseerasi stipendikilpailun 70-vuotissyntymäpäivälahjana kuningatar Silvialle 23.12.2013.
  Lue lisää

 • STIPENDIN TARKOITUS

  Queen Silvia Nursing Award -stipendin pyrkimyksenä on edistää sairaanhoitajaopiskelijoiden kiinnostusta ja mahdollisuuksia omien ideoiden kehittämiseen tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi vanhusten- ja dementiahoidossa.
  Lue lisää