Kesäterveiset ja puolen vuoden katsaus

4 elokuun, 2020
Kommentit pois päältä artikkelissa Kesäterveiset ja puolen vuoden katsaus

Hei kaikki!

Nyt ollaan jo vuoden 2020 puolivälissä, mikä tarkoittaa, että ollaan myös stipendiaattivuoteni puolivälissä. Aika on mennyt ihan mahdottoman nopeasti. Ajattelin kirjoitella teille lyhyesti siitä, mitä ensimmäisen puolen vuoden aikana on tapahtunut, sekä siitä, miten koronatilanne on vaikuttanut stipendiaattivuoteeni.

Vuosi alkoi erittäin lupaavasti. Pääsin Nordnetille suunnittelemaan puheitani, Folkhälsanille tutustumaan muutamaksi päiväksi ja osallistumaan upeaan seremoniaan Ruotsin Helsingin-suurlähetystöön. Jo ennen seremoniaa tilanne oli epävakaa ja muun muassa Sairaanhoitajapäivät peruttiin. Myöhemmin peruttiin myös harjoitteluni Hugo ja Maria Winberg-säätiöllä. Molemmat edellä mainituista olisi kuitenkin tarkoitus järjestää syksyllä. Myös Ruotsissa järjestettävä palkintojenjakoseremonia jouduttiin luonnollisesti siirtämään tulevaisuuteen. Hänen Majesteettinsa Kuningatar Silvia kuitenkin muisti meitä stipendiaatteja kirjeessään kansainvälisenä sairaanhoitajapäivänä. Kirje on luettavissa Queen Silvia Nursing Awardin kansainvälisillä sivuilla.

11.03.2020 seremonian jälkeen panostin pääasiassa koulujuttuihin. Opinnäytetyö oli kevään suurin ja tärkein teema. Opinnäytetyö seminaareineen hoidettiin täysin etänä. Koen, että saimme hyvät ohjeistukset ja kaikki sujui ongelmitta. Saimme opinnäytetyöparini kanssa palautettua opinnäytetyön ajallaan ja pääsimme osallistumaan etäkypsyyskokeeseen. Etäkypsyyskoe oli jännittävä tilaisuus ja pelkäsin koko ajan, että yhteys katkeaisi jossain vaiheessa. Selvisin kuitenkin kokeesta ongelmitta, joten taas tuli otettua yksi suuri askel opinnoissa eteenpäin.

Pääsin myös muutaman mutkan kautta lopulta aloittamaan toiseksi viimeisen harjoitteluni. Harjoittelu oli todella monipuolinen ja mielenkiintoinen. Pääsin näkemään ja tekemään ihan mielettömän paljon uutta. Harjoittelun jälkeen pidin muutaman päivän lomaa, jonka jälkeen aloitin kesätyöni. Syksyllä ovat edessä vielä syventävät teoriat sekä opintojen viimeinen harjoittelu; syventävä harjoittelu. Olen saanut varattua harjoittelupaikan minulle erittäin mieleiseen paikkaan, ja toivonkin, että pääsen sen lokakuussa suunnitellusti aloittamaan. Valmistumisen olisi siis tarkoitus tapahtua joulukuussa!

Tällä hetkellä keskityn täysin nauttimaan kesästä ja huippu kesätyöpaikastani ortopedisella vuodeosastolla. Kesän alussa sain yhteydenoton Swedish Care Internationalin Sophie Lu-Axelssonilta, joka kyseli kuulumisiani. Minulle tarjottiin mahdollisuus etätapaamisiin yhteistyökumppaneiden kanssa joko nyt kesällä tai myöhemmin syksyllä. Halusin tietenkin tarttua tilaisuuteen ja aloittaa etätapaamiset jo kesällä. Sovimme tapaamiset sekä Silviahemmet-säätiön että Swedish Care Internationalin edustajien kanssa. Perehdyin sekä Silviahemmet-säätiöön että Swedish Care Internationaliin hieman etukäteen ja tein lyhyesti pientä taustatutkimusta.

23.06.20 oli etätapaaminen Silviahemmet-säätiön rehtorin ja toimitusjohtajan Wilhelmina Hoffmanin kanssa ja 25.06.20 oli etätapaaminen Swedish Care Internationalin toimitusjohtajan Petra Tegmanin kanssa. Keskustelut sekä Wilhelminan että Petran kanssa olivat erittäin inspiroivia. Molemmista heistä huokui intohimo työtään kohtaan. He saivat minun sisäisen liekkini sairaanhoitajan työtä kohtaan loistamaan entistä vahvempana ja kirkkaampana.

Wilhelmina kertoi minulle Silviahemmet-säätiön historiasta ja toiminnasta. Keskustelimme myös vallitsevan koronatilanteen vaikutuksesta sen toimintaan. Silviahemmet on saanut alkunsa Hänen Majesteettinsa Kuningatar Silvian toimesta. Kaikki sai alkunsa siitä, kun kuningattarella oli dementiaa sairastava sukulainen, jonka hoidossa auttaneet hoitajat toivat esiin, että riittävää dementiakoulutusta ei ole saatavilla, vaan he ovat oppineet kantapään kautta. 

Dementia spesialisteiksi koulutetaan palliatiivisen hoidon filosofian mukaisesti. Perustana on yksilökohtainen hoito, perheen tukeminen, tiimityö sekä kommunikaatio, joilla tähdätään sekä dementiaa sairastavan että hänen läheistensä parhaaseen mahdolliseen elämänlaatuun. Säätiön sydän on alusta alkaen ollut päivähoitoyksikkö Drottningholmissa Tukholmassa. 

Silviahemmet kouluttaa muun muassa lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia, toimintaterapeutteja ja fysioterapeutteja yhteistyössä Sophiahemmet Högskolanin ja Karolinska Intitutetin kanssa. Silviahemmet tarjoaa myös kokonaisille hoitoyksiköille koulutussertifikaatteja.

Petra puolestaan kertoi minulle Swedish Care Internationalista. Myös hänen kanssaan keskustelimme vallitsevasta koronatilanteesta. Swedish Care International on ruotsalainen organisaatio, joka toimii kansainvälisesti. SCI kehittää dementia- ja vanhustenhoitoa. Se on perustettu, jotta Silviahemmet-säätiön tiedon ja osaamisen saatavuutta kansainvälisessä ympäristössä voitaisiin edistää. Toimintaa onkin tällä hetkellä useammassa eri maassa. SCI myös johtaa useita dementiatietoisuusprojekteja.

Olen erittäin kiitollinen tästä ensimmäisestä puolesta vuodesta, vaikka se onkin ollut monella tapaa odottamaton ja erilainen. Toivon todella, että koronatilanne rauhoittuu ja syksyksi suunniteltu ohjelma toteutuu. Haluan jälleen kiittää yhteistyökumppaneita näistä upeista mahdollisuuksista. Kiitos myös teille lukijoille, jotka olette seuranneet vuottani stipendiaattina. Pysykää turvassa ja terveinä, nauttikaa kesästä.

Kesäisin terveisin, Janina

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

  • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

    Swedish Care International yhteistyökumppaneineen lanseerasi stipendikilpailun 70-vuotissyntymäpäivälahjana kuningatar Silvialle 23.12.2013.
    Lue lisää

  • STIPENDIN TARKOITUS

    Queen Silvia Nursing Award -stipendin pyrkimyksenä on edistää sairaanhoitajaopiskelijoiden kiinnostusta ja mahdollisuuksia omien ideoiden kehittämiseen tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi vanhusten- ja dementiahoidossa.
    Lue lisää