Kolumni: Hyödyntämätön mahdollisuus

Ikäihmisten määrän kasvu Suomessa luo uusia haasteita vanhusten- ja terveydenhuollon palveluihin. Viime aikoina otsikoissa on ollut palveluiden riittävyyden ja laadun lisäksi hoitajien jaksaminen. Luemme mediassa tapauksista, joissa kotona asuva vanhus on jäänyt ilman asianmukaista hoitoa. Yhtenä syynä tähän on hoitajien aikataulujen ylimitoitus, jonka vuoksi yhden asiakkaan luona piipahdetaan vain hetki. Yksilölliseen kohtaamiseen ei jää tarpeeksi aikaa, mikä on sääli, koska kotisairaanhoitajan käynti saattaa olla ikäihmisen ainoa kontakti koko päivän tai jopa viikon aikana. Hoitotyössä tarvitsee hoitaa fyysisten tarpeiden lisäksi myös henkinen puoli. Aito kohtaaminen vaatii läsnäoloa ja aikaa.

Nykyään puhutaan paljon kustannuksista ja niiden leikkaamisesta. Ikäihmisten ns. ”laitospaikkoja” on karsittu osin sillä perusteella, että hän saisi asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Näin ollaan myös saatu säästöjä aikaan. Mutta säästöjen lisäksi tulisi panostaa vastaavasti kotihoitoon, jotta ihmisarvoinen eläminen kotona olisi mahdollista. Maailman parhaat hoitajat eivät kykene työskentelemään täydellä teholla asiakkaan hyväksi, jos tärkein työkalu puuttuu: aika.

Ikäihmisten määrän kasvu ei ole ongelma, vaan mahdollisuus. Se tarjoaa väylän tehdä asiat paremmin panostamalla uusiin ratkaisumalleihin. On lyhytnäköistä leikata, kun panostamalla oikeisiin asioihin saadaan kauaskantoista hyötyä, jopa vuosikymmeniksi eteen päin, vaikka se sillä hetkellä nappaisikin budjetista ison palasen. Tarvitaan myös aiempaa enemmän epäitsekästä yhteistyötä eri sektoreiden välillä ja asennetta sekä tervettä arvomaailmaa sen pohjaksi.

Ikäihmisiä ei tule nähdä kulueränä tai taakkana, hehän ovat tämän päivän yhteiskunnan rakentaneet. He ovat mahdollistaneet meille ilmaisen koulutuksen, turvallisen ympäristön ja hyvinvointivaltion. Vanhustenhoidon tulisi olla trendikästä, sillä se tarjoaa lukemattoman määrän mahdollisuuksia, niin hoitotyön ammattilaiselle kuin yrittämisestä kiinnostuneelle, vapaaehtoistyöstä puhumattakaan.

Kyse on vain siitä, osaammeko käyttää luovuuttamme.

 

Elias Kallion kolumni on julkaistu Rantalakeus-lehdessä 31.3.2016.

 

Comments are closed.

 • Ota yhteyttä

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Swedish Care International yhteistyökumppaneineen lanseerasi stipendikilpailun 70-vuotissyntymäpäivälahjana kuningatar Silvialle 23.12.2013.
  Lue lisää

 • STIPENDIN TARKOITUS

  Queen Silvia Nursing Award -stipendin pyrkimyksenä on edistää sairaanhoitajaopiskelijoiden kiinnostusta ja mahdollisuuksia omien ideoiden kehittämiseen tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi vanhusten- ja dementiahoidossa.
  Lue lisää