Maijun harjoittelu Folkhälsanilla

18 syyskuun, 2019
Kommentit pois päältä artikkelissa Maijun harjoittelu Folkhälsanilla

Folkhälsan on Queen Silvia Nursing Award stipendin pääyhteistyökumppani. Folkhälsan on 1921 perustettu lääkäri Julius Ossian Schauman. Tänä päivänä Folkhälsan on monipuolinen, moderni ja yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan organisaatio. Folkhälsanin toiminta on monipuolista ja se kattaa elämän kaikki vaiheet sekä ikäryhmät. Heidän visionsa on olla palvelutuotannon edelläkävijä, ja tätä visiota tukee laaja tutkimus- ja kehittämistyö. Folkhälsan toimii Suomen ruotsinkielisillä alueilla ja on voittoa tavoittelematon organisaatio.

Harjoittelujaksoni aloitin Pietarsaaren Östanlindissa. Minut otettiin vastaan lämpimästi ja sain tutustua ryhmäkodin toimintaan sekä osallistua päiväkeskuksen ryhmään. Östanlindissa toimii myös kuntoutusyksikkö, joka tarjoaa toiminta-, puhe- ja fysioterapiaa. Östanlindin rakennus on vanha keuhkosairaala ja miljöö huokui historian havinaa. Tilat ryhmäkodissa olivat hyvin kodikkaat ja minuun teki vaikutuksen lukuisat kukat ja kauniit esineet yhteisissä tiloissa. Muistisairaat oli otettu huomioon sisustuksessa ja huomioni kiinnittyi heti verhoon, joka peitti lasisen ryhmäkodin oven. Mielestäni tämä oli loistava idea vähentämään muistisairaiden hakeutumista ulko-ovelle. Päiväkeskuksen senioreiden kanssa pääsin pelaamaan petanqueta, keskustelemaan muistisairauksista ja niiden mukanaan tuomista haasteista sekä sain olla mukana musiikkituokiossa. Vierailupäivänäni paikalle oli tullut kuoro, jota säestettiin kanteleella. Vaikka itse lukeudun hieman nuorempaan sukupolveen, tunnistin monia yhteislauluja ja pääsin laulamaan mukana. Tunnelma mikä yhteislaulun hetkellä välittyi, oli hyvin koskettava. Koin olevani etuoikeutettu päästyäni kuulemaan muistoja, joita kappaleisiin liittyi. Östanlindissa vaikuttavaa oli yhteisöllisyyden tunne. Uskon, että palveluiden keskittäminen saman katon alle on suurin tekijä tukemaan yhteisöllisyyden ilmapiiriä.

Harjoitteluni jatkui pääkaupunkiseudulla. Tiistain vietin Folkhälsanin Espoon talossa. Sain seurata Doran mukana sairaanhoitajan työpäivää Östanvindenissä. Tilat Östanvindenissä olivat hyvin kauniit ja nykyaikaiset. Yleisten tilojen sisustuksessa oli kuitenkin otettu huomioon entisajat kauniilla huonekaluilla sekä taiteella. Östanvindenin seniorit olivat miltei kaikki muistisairaita ja kerroksessa vallitseva rauhallinen ja seesteinen ilmapiiri auttoi tukemaan siellä asuvien senioreiden arkea. Östanvindenin henkilökunta kohtasi muistisairaat seniorit kunnioittavalla ja yksilöllisellä tavalla. Työskentelytapa, joka kerroksessa vallitsi, teki minuun suuren vaikutuksen. Olin myös otettu, että seniorit ottivat minut hyvin vastaan ja minulle esiteltiin heidän kauniita kotejaan. Ihanaa oli myös huomata, miten yksilöllistä hoivaa seniorit saivat. Työntekijät olivat ylpeitä työstään ja ymmärrys siitä, että paikka on senioreiden koti, eikä hoitajien työpaikka, lisäsi mielestäni hoidon laatua. Espoon talon yhteydessä on musiikki- instituutti, joten musiikki näyttelee isoa osaa aktiviteeteissa. Talossa on myös oma kirjasto, kampaaja sekä varattavissa olevat olohuoneet, joissa seniorit voivat kestitä vieraitaan tai pitää juhlia. Tapasin myös yksikönjohtaja Annika Wahenin, jonka kanssa keskustelimme muistisairauksista, sekä vanhustenhuollon tulevaisuudesta. Kotoa pois muuttaminen on usealle seniorille iso kriisi elämässä. Muistisairaus ja sen eteneminen hankaloittaa vielä enemmän palveluasumiseen muuttoa. Annika kuvasi hyvin tätä ilmiötä; kuin vanha tammi revittäisiin juuriltaan ja yritettäisiin istuttaa uuteen paikkaan. Espoon talon yhteydessä on myös vuokrattavia senioriasuntoja, joihin voidaan jo muuttaa ennen toimintakyvyn laskua. Uskoisin, että tämä on yksi tulevaisuuden suuntauksista, joka helpottaa senioreiden koettua turvallisuuden tunnetta ja ylläpitää koettua elämänlaatua. Östanvindeniin oli hankittu hieno vanha senkki, johon tullaan hankkimaan mieluisia esineitä Mielekkeen ideologian mukaisesti.

Keskiviikkona pääsin tutustumaan Folkhälsan Kristinagårdenin toimintaan. Krisitinagården on palvelukoti senioreille, jossa on yhteensä 44 vuokrattavaa asuntoa. Haagassa sijaitsevassa palvelukodissa huokui historian havina ja käytävillä asukkaat rupattelivat naapureiden sekä hoitajien kanssa päivän kuulumisia. Kristinagårdenin pohjakerroksesta oli pääsy kauniiseen puutarhaan. Pohjakerroksesta löytyi myös tyhjä tila, johon oli ideoitu Mieleke- huone. Henkilökunta oli suunnitellut huoneeseen merellistä tunnelmaa. Yhdessä vielä pohdimme yksikönjohtajan sekä sairaanhoitajan kanssa mitä huoneessa voisi olla. Ideariihen tuloksena oli huone, johon yksi seinä tapetoidaan kauniilla merenranta maisemalla. Huoneessa voisi olla esimerkiksi aurinkotuoleja, meren ääniä, simpukoita, kirkasvalolamppu syksyn pimeisiin hetkiin, tervan tuoksua ja ilmoille heitettiin, jopa puuveneen osan tuominen luomaan merellistä tunnelmaa.

Torstaina pääsin tutustumaan Folkhälsanin lasten- ja nuortenvastaanotolle psykologi Nina Mahlbergin luo. Vaikka hän työnsä keskittyy lasten, nuorten ja perheiden pariin, keskustelimme myös vanhustenhuollon psykologipalveluiden tarpeesta. Eläkkeelle jääminen, toimintakyvyn heikkeneminen, puolison kuolema sekä muistisairauden puhkeaminen ovat kriisejä, joissa psykologipalvelut olisivat hyvinkin tarpeellisia. Hyvin harmillista on, ettei yhteiskunnassamme koeta hyödylliseksi kytkeä myös psykologia osaksi moniammatillistatiimiä. Lasten- ja nuortenvastaanotolta siirryin tutustumaan Folkhälsan Förbundetin toimintaan. Folkhälsan Förbundet vastaa terveyttä edistävästä järjestötoiminnasta sekä toimii asiantuntijana ja kehittäjänä alallaan. Förbundet toimii ympäri Suomea ruotsinkielisillä alueilla. Sain kuulla uudesta green care projektista, jossa tuodaan vihreyttä ja luontoa osaksi palveluasumisiin. Projekti kuulosti hyvin mielenkiintoiselta ja ajankohtaiselta. Folkhälsanin halu toimia oman aikansa edelläkävijänä terveyden edistämisessä oli aidosti läsnä myös käytännön työssä. Minulle tuli tunne, että Folkhälsan järjestönä ja työnantajana on mahdollistajan roolissa. Mahdollistaminen on edellytys kehitykselle ja innovatiivisuudelle. Päivän päätteeksi sain kunnian osallistua Ruskeasuon Folkhälsan- talon keskusteluryhmään, joka oli suunnattu yksinäisille senioreille. Ryhmä kokoontuu viikoittain ja ryhmänvetäjänä toimii vapaaehtoinen. Keskusteluryhmässä keskustellaan ajankohtaisista asioista sekä käydään läpi viikon kuulumiset.

Perjantaina suuntasin Mustasaaren Folkhälsanille Blåbärsbackenin ryhmäkotiin. Sain myös tutustua monitoimitaloon, joka sijaitsi samassa pihapiirissä. Päivän aikana sain seurata ryhmäkodin arkea, keskustella senioreiden kanssa sekä olla läsnä. Läsnäolon rauhoittava vaikutus on yksi tärkeimmistä asioista muistisairaiden hoidossa. Suurimman kiitoksen koen saavani siitä, kun muistisairas istuu viereen, ottaa kädestä, halaa taikka seuraa sinua paikasta toiseen. Koen tämän olevan suuri kunnianosoitus siitä, että muistisairas kokee sinun olevan turvallinen ja luovan turvallisuuden tunnetta ympärillesi.

Harjoitteluviikkoni Folkhälsanilla oli mielettömän antoisa sekä opettava. Jokaisessa yksikössä törmäsin kunnioittavaan, rauhalliseen ja yksilölliseen hoitokulttuuriin, ja toivoisin tällaisen hoitokulttuurin olevan itsestäänselvyys jokaisessa hoivayksikössä. Kaikki tapaamani työntekijät olivat myös ylpeitä työstään, eivät työskennelleet ”vain” vanhustenhuollossa.

Comments are closed.

 • Ota yhteyttä

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Swedish Care International yhteistyökumppaneineen lanseerasi stipendikilpailun 70-vuotissyntymäpäivälahjana kuningatar Silvialle 23.12.2013.
  Lue lisää

 • STIPENDIN TARKOITUS

  Queen Silvia Nursing Award -stipendin pyrkimyksenä on edistää sairaanhoitajaopiskelijoiden kiinnostusta ja mahdollisuuksia omien ideoiden kehittämiseen tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi vanhusten- ja dementiahoidossa.
  Lue lisää