Miksi sairaanhoitajienkin kannattaa aloittaa säästäminen?

12 lokakuun, 2020
Kommentit pois päältä artikkelissa Miksi sairaanhoitajienkin kannattaa aloittaa säästäminen?

Sairaanhoitajaliiton mukaan yli 90 % sairaanhoitajista on naisia, mutta naisten asema säästämisen ja sijoittamisen osalta on edelleen heikompi verrattuna miehiin. Tilastokeskuksen mukaan naiset ansaitsevat keskimääräisesti pienempää palkkaa kuin miehet, naiset ovat miehiä pidempään poissa työmarkkinoilta, jolloin työurat voivat olla katkonaisempia ja lisäksi yksinhuoltajat ovat pääosin naisia. Tästä syystä sijoittaminen voi mullistaa juuri naisten talouden.

Olet jo ehkä miettinyt säästämisen ja sijoittamisen aloittamista, mutta aina on löytynyt jokin syy jättää sijoittamatta. ”Sitten, kun minulla on… tarpeeksi rahaa, tarpeeksi tietoa, tarpeeksi aikaa,” ja niin edelleen. Kun tarpeeksi etsii, aina löytyy jokin syy. Miksi aloittelevan sijoittajan rima on niin korkealla? Usko tai älä, sijoittaminen ei ole niin mutkikasta kuin sen mielletään olevan. Useimmiten aloittaminen on se vaikein osuus, mutta tärkein. Jos et ole vielä aloittanut säästämistä, aloita se viimeistään nyt.

Kiinnostu rahasta

Tälläkin hetkellä todella moni ei tiedä omien menojen ja kulujen suuruutta. Tässä kohtaa, jos et vielä tiedä, niin ei hätää. Jo pienellä perehtymisellä voit karsia joitain menoja ja säästää rahaa, jotka voit puolestaan sijoittaa. Sairaanhoitajien peruspalkka on keskiarvoltaan 2483 euroa kuukaudessa Tilastokeskuksen mukaan. Ideaali säästösumma voisi olla 10 % bruttotuloista, mutta vähempikin riittää. Sijoittamiseen ei tarvitse isoja summia, vaan alkuun pääsee jo pienilläkin summilla, kuten 15 eurolla kuukaudessa. Tämä on 3-5 take away-kahvia kuukaudessa. Mitä jos jätät take away –kahvin kahvilaan ja keität kahvin kotona? Kiinnostu rahasta, sillä tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa. Mitä paremmin tunnet omat raha-asiasi, sitä luottavaisempi olet omasta taloudestasi.

Kuvassa: Mimmit sijoittaa (kuva: Nordnet Suomi).

Kun joku asia kiinnostaa, siitä haluaa myös keskustella, saada vertaistukea ja oppia uutta. Suomesta löytyy paljon hyviä esikuvia naispuolisista sijoittajista eri kanavissa, kuten blogeissa, podcasteissa, sosiaalisessa mediassa ja aikakausilehdissä. Yksi tunnetuimmista on Mimmit sijoittaa -yhteisö, jossa puhutaan rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä rennoissa merkeissä. Muita tunnettuja sijoittajia ovat esimerkiksi Merja Mähkä, Jasmin Hamid ja Julia Thurén, jotka kertovat rohkaisevasti ja avoimesti sijoittamisesta. Rahasta kannattaa puhua. Ajatuksia ja kokemuksia voi jakaa esimerkiksi ystävien kesken, eri sosiaalisen median ryhmissä ja erilaisissa tapahtumissa. Useimmiten juuri naiset kaipaavat vertaistukea ja se voi ollakin se tarvittava kipinä sijoittamisen aloittamiseen.

Miksi säästää? Kun säästämistavoite on selkeä ja motivoiva, on säästäminenkin mielekkäämpää. Säästäminen voi toisinaan tuntua tylsältä. Mutta se, mitä rahalla voi tehdä, kiinnostaa. Koska raha kiinnostaa, myös säästäminen kiinnostaa. Vaikka raha ei ehkä tee onnelliseksi, se mahdollistaa monia asioita, jotka tekevät.

Vaurastu

Vauraus voi tarkoittaa taloudellista turvaa eli sitä, ettei raha-asioista ja henkilökohtaisesta taloudesta tarvitse murehtia päivittäin. Raha voi kahlita, stressata ja ahdistaa, mutta hallitsemalla omaa taloutta luot elämään vapautta ja rauhaa. Voit olla taloudellisesti itsenäinen ja elää haluamallasi tavalla. Aiemmin mahdollisuudet vaurastua saattoi määritellä esimerkiksi ikä tai sukupuoli. Nykyään yhä useammat nuoret ja naiset kerryttävät varallisuuttaan ja sijoittavat rahojaan. Pörssiin tulee yhä enemmän naisia ja vuonna 2019 Nordnetin uusista suomalaisista asiakkaista jo 47 % oli naisia.

Kun ihmisiltä kysytään, miksi he säästävät, useimmiten vastaus on ”pahan päivän varalle”. Varallisuutta voi kerryttää myös ”hyvän päivän varalle” eli unelmiaan varten. Ajatus siitä, että voit joskus tulevaisuudessa tehdä juuri niitä asioita, joita haluat elämässäsi saavuttaa. Tämä ei ole rakettitiedettä. Huolehtimalla omasta taloudestaan, jokainen voi mahdollistaa paljon muitakin asioita, kuten pienten ja isojenkin unelmien saavuttamisen.

Nordnetin teettämän tutkimuksen mukaan vain 23 % naisista on varautunut isoihin elämänmuutoksiin säästämällä erityisesti niitä varten. Jokaisen tulisi turvata oma talous säästöillä, jotta voi halutessaan ottaa elämän hallintaan ja tehdä itsenäisiä päätöksiä. Voit irtisanoutua huonosta työsuhteesta, voit ottaa töistä vapaata ja erikoistua esimerkiksi geriatriseen hoitotyöhön, sinun ei tarvitse tehdä liikaa töitä opintojen ohella, voit nauttia vanhempainvapaata pidempään, voit pitää sapattivuoden tai lähteä parisuhteesta ilman taloudellista turvattomuutta. Säästöt ovat mahdollistaja, jonka ansioista uskaltaa epäonnistua ja kokeilla jotain uutta.

Sairaanhoitajat ovat korkeasti koulutettuja asiantuntijoita, joiden ammatit edellyttävät paljon nopeita ja elämää muuttavia päätöksiä. On siis tärkeää, että työ myös motivoi pitkällä aikavälillä. Palkka voi olla yksi keskeisimmistä motivaatioin lähteistä, mutta muutos palkassa motivoi vain tiettyyn asti. Lopulta totut myös uuteen palkkaasi.

Korkoa korolle

Matka merkittävien tuloksien näkymiseen sijoittamisessa on pitkä. Tämä voi tarkoittaa siis montaa vuosikymmentä. Mutta tässä on se juju! Mitä aiemmin aloittaa, sitä pienemmillä summilla vuosien saatossa saa kasaan oikein mukavankin potin. Kyseessä on Einsteinin sanoin maailman kahdeksas ihme eli korkoa korolle -ilmiö. ”Joka sitä ymmärtää, tienaa sen: joka ei ymmärrä maksaa siitä.”

Seuraavissa laskelmissa on huomioitu kuukausittainen säästösumma, sijoitusaika vuosina ja vuotuinen tuotto-odotus, joka on ollut keskimääräisesti pitkällä aikavälillä noin 7 prosenttia.

 • Jos sijoitat 50 € kuukaudessa kolmenkymmenen vuoden ajan 7 % korolla sijoituksen arvo sijoitusajan päättyessä on 60 999 €.
 • Jos sijoitat 150 kuukaudessa kolmenkymmen vuoden ajan 7 % korolla sijoituksen arvo sijoitusajan päättyessä on 182 996 .

Sijoittaminen ei ole siis sprintti vaan vähintäänkin maraton. Mitä kauemmin antaa rahan kasvaa, sitä suurempi voi olla lopullinen potti.

Aloita

Aloita sijoittaminen ilman, että sinun tarvitsee laittaa kaikki kallisarvoiset säästösi likoon ja jännittää sormet ristissä, mitä sijoituksillesi käy.

 1. Kartoita oma taloudellinen tilanteesi, eli mistä raha tulee ja minne se menee.  Laske kuinka paljon voisit laittaa säästöön. Tässä kohtaa mieti vielä, voisiko jostain menosta nipistää hieman, jotta rahaa jäisi enemmän säästöön. Käy läpi esimerkiksi suoratoistopalvelut (Netflix, Spotify, jne.), kuntosalijäsenyys, sähkösopimus, puhelinlasku, vakuutukset, auto- ja matkakulut, asuntolaina, ostotottumuksesi ja ruokakustannukset. Sijoittaa kannattaa kuitenkin vain sen verran, jonka on valmis myös menettämään.
 2. Sijoittamiseen liittyy aina riski. Mutta entä jos ei sijoita? Silloin häviää joka tapauksessa. Nollakorkoisella tilillä makuutettu raha menettää nykykorkotasolla ja inflaation myötä arvoaan koko ajan. Sijoittamisessa on uhka menettää sijoittamiaan rahojaan ja samalla mahdollisuus moninkertaistaa sijoitettu varallisuus. Riski ja tuotto-odotus kulkevat aina käsi kädessä.
 3. Hajauttamalla alennetaan riskiä, eli ”älä laita kaikkia rahoja yhden kortin varaan”. Hyvin hajautettu salkku on ajallisesti hajautettu ja salkussa on kohteita eri omaisuusluokista, toimialoilta ja maantieteellisiltä alueilta.
 4. Avaa itsellesi arvo-osuustili, jonka voit tehdä maksutta Nordnetiin. Tee päätös kuukausittaisesta sijoitussummasta ja valitse itsellesi sopivin rahasto. Esimerkiksi Nordnetin uudet indeksirahastot ovat helppo, kustannustehokas ja hyvin hajautettu vaihtoehto kenelle tahansa sijoittajalle. Aloita kuukausisäästäminen ja nauti korkoa korolle –ilmiöstä.

Säästäminen tylsää? No ei! Siihen voi jäädä jopa koukkuun.

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Swedish Care International yhteistyökumppaneineen lanseerasi stipendikilpailun 70-vuotissyntymäpäivälahjana kuningatar Silvialle 23.12.2013.
  Lue lisää

 • STIPENDIN TARKOITUS

  Queen Silvia Nursing Award -stipendin pyrkimyksenä on edistää sairaanhoitajaopiskelijoiden kiinnostusta ja mahdollisuuksia omien ideoiden kehittämiseen tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi vanhusten- ja dementiahoidossa.
  Lue lisää