NOUSEVAN AURINGON MAA

Sendai sijaitsee 2011 Fukushiman voimalaonnettomuuden aiheuttaneen maanjäristyksen keskuksen vieressä. Paikoitellen tsunami huuhtoi sisämaata kymmenen kilometrinkin päästä rantaviivasta. Japanilainen järjestäytyneisyys koskettaa alueella vierailevaa. Vielä vuosia tapahtuneen jälkeen vähäisestä vapaa-ajastaan tunnetut yliopistoprofessoritkin raivasivat viikonloput yhteisölleen aiheutuneita tuhoja. Nykyisellään uudet kodit, kukkaistutukset ja kauppakeskukset peittävät traagisten tarinoiden tapahtumapaikkoja.

Aamiaisella Sendaissa huonetoverini, kanssahackatoonarini Anna-Kaisa, joka on diplomi-insinööri ja valmistuva sairaanhoitaja

Näihin subtrooppisiin maisemiin matkustimme luotijunalla Opetusministeriön Aasia-ohjelman ensimmäiseen hackathoniin. Tampereen ja Turun ammattikorkeakoulujen sekä Miyagi Universityn sairaanhoitaja- ja insinööriopiskelijat kokoontuivat terveyskysymysten innovointitalkoisiin ideoimaan mm. näkövammaisten ohjattua liikuntaa, luovuuden vapauttamista teknologian keinoin, kuoleman kohtaamista sovelluksella ja autististen lasten tunnetulkin kehitystyötä.

Miyagin valmistuvat sairaanhoitajat esittäytyivät hackathonissa

Puhtaan hengitysilman puolesta toimivan yrityksen haaste kokosi oman ryhmäni kehittämään ideoita ilman epäpuhtauksia rekisteröivistä ihmissensoreista. 92% maailman ihmisistä asuu alueilla, joissa hengitysilma on saastunutta tai vahingollista (WHO). Insinöörien Kai ja Duy ja hoitaja-Sayakan kanssa mietimme sovelluksen muotoon taipuvia tapoja valjastaa hengityselinsairauksien riskiryhmät ja ympäristötietoiset ihmiset globaaliksi verkostoksi raportoimaan hengitysilman tilasta.

Suomalaiset ja japanilaiset sairaanhoitajaopiskelijat yhteiskuvassa

Sairaanhoitajaopiskelijat pääsivät tutustumaan Miyagi Universityn opiskelijoihin, opettajiin ja tahrattomina hohtaviin harjoitusluokkiin. Myös japanilaisilla elvytysnukeilla on pulssi ja valosta supistuvat pupillit, mutta ilme on suomalaiseen elvytysnukkeen verrattuna liikuttavan ilahtunut ja luottavainen. Myös nuken iho herätti ihastusta vaahtokarkkimaisessa pehmeydessään ja kimmoisuudessaan. Japanilaisittain ilmaistuna: ”mochi mochi”.

Kouluruoka poikkeaa suomalaisesta myös esillepanoltaan

Harjoitusluokissa sairaalasänkyjen rivistöissä päiväpeitotkin on taiteltu tiukasti sairaalakulmaan. Ilmeisesti vain kaikkein huonokuntoisimmat potilaat hoidetaan sängyissä, koska laitossimulaatioluokassa patjat oli rullattu riisipaperisermisten huoneiden liukuovikaappeihin, kuten japanilaisissa kodeissa. Tilaisuuksia kulttuurivaihtoon tarjoutui molempiin suuntiin: japanilaisia hoitajaopiskelijoita järkytti silminnähden seurueemme monipuolinen sukupuoli- ja ikäjakauma, mutta myös vapaamuotoinen tapamme puhutella omien oppilaitostemme kunnianarvoisia johtajia. Elokuussa on Miyagin opiskelijoiden vuoro kokeilla mustamakkaran syöntiä puikoilla ja moniammatillista poikkitieteellisyyttä Ikaalisten hackathonissa.

bty

Hoitotyön simulaatioluokka – näin sisustetaan Japanissa vanhainkodit.

Maaseudulta Tokioon. Maailman tyylikkäimmät ja huolitelluimmat asukkaat kiirehtivät metrolla koteihinsa meidän ihmetellessämme penkittömiä puistoja ja roskiksettomia katuja. Roskat kannetaan mukana ja vasta perillä on tarkoitus viihtyä. Japanilaisten naisten hiukset kiiltävät täydellisinä kampauksina eivätkä ylellisistä materiaaleista räätälöidyt vaatteet näytä kuluvan pesussa. Metrotunneleiden ja pilvenpiirtäjien väliin mahtuu rajattomasti ostosmahdollisuutta ja yksittäispakkauksia. Kaupunki lumoaa pelihalliensa välkkeellä, hassujen eläinten ja kauriinsilmäisten tyttöjen kuvilla. ”Kawaii” – söpöä!

Kissaa päähineellä – tuliaisetkin voi ostaa automaatista

Opiskelijakin pärjää loistavasti tässä metropolissa jenin kurssin ansiosta. Toiseen käteen Seven-elevenistä lohesta, riisistä ja merilevästä taiteiltu onigiri eurolla ja toiseen käteen euron tölkki Kirin-olutta kivalla lohikäärmeen kuvalla. Erilaisia kauniita ja terveellisiä palloja, rullia, hyytelöitä ja asetelmia silmänkantamattomiin, pirteitä juoma-automaatteja ja laulavia vessoja pitämässä huolta väsyneestä matkailijasta. Lopulta jouduimme taipumaan Sega-arcaden tanssimatoilta lentokoneeseen. Näkemiin Japani ja “arigato”!

Tokio

Tokio

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

  • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

    Swedish Care International yhteistyökumppaneineen lanseerasi stipendikilpailun 70-vuotissyntymäpäivälahjana kuningatar Silvialle 23.12.2013.
    Lue lisää

  • STIPENDIN TARKOITUS

    Queen Silvia Nursing Award -stipendin pyrkimyksenä on edistää sairaanhoitajaopiskelijoiden kiinnostusta ja mahdollisuuksia omien ideoiden kehittämiseen tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi vanhusten- ja dementiahoidossa.
    Lue lisää