top of page
Sök

En intervju med Katariina SuomuHej och tack för att du vill dela din historia med oss! Skulle du kunna berätta om dig själv?


Jag är Katariina Suomu, verksamhetsledare för Muistiliitto. Muistiliitto som är en organisation för dem med minnessjukdomar och deras anhöriga. Vårt mål är ett samhälle som är vänligt mot dem med minnessjukdomar, där de och deras anhöriga kan leva ett bra liv. Mina uppgifter är mångsidiga: de inkluderar ledning, påverkansarbete, kommunikation och samarbete inom stora nätverk. Jag njuter av mitt arbete - det är meningsfullt och jag får göra det med kompetenta och trevliga kollegor. Jag är utbildad samhällsvetare.

QSNA fokuserar på vård av äldre och de som lever med minnessjukdomar. Kan du berätta hur du arbetar med dessa utmaningar?

En viktig del av mitt arbete är att påverka så att rättigheterna för dem med minnessjukdomar realiseras bättre än nu. Vi uttalar oss och ger utlåtanden om lagstiftning och andra reformprojekt. Dessutom utvecklar Muistiliitto nya verktyg för att stödja dem med minnessjukdomar. Just nu utvecklar vi alternativa kommunikationsmedel så att en person med en minnessjukdom kan uttrycka sin åsikt så bra som möjligt, även om sjukdomen påverkar t.ex. talproduktion. En viktig del av vårt arbete är kommunikation, d.v.s. vi producerar och förmedlar information om minnessjukdomar och livet med dessa sjukdomar.Vad skulle du vilja att finländarna vet om ditt arbete med äldre och de som lever med minnessjukdomar?


Muistiliitto är en nationell organisation med ett brett nätverk av medlemsföreningar. Våra 42 föreningar är viktiga stöd i vardagen för dem med minnessjukdomar och deras anhöriga. Du kan kontakta oss redan när du eller en anhörigs minne börjar bli ett bekymmer. Utbildade proffs inom minnesområdet, inklusive många sjuksköterskor, ger råd och vid behov guidning till undersökningar. Efter en diagnos får man stöd och vägledning för att söka tjänster och man kan reflektera över den nya situationen utan stress. Det finns många gruppaktiviteter och peer support, där man kan dela erfarenheter med andra i samma livssituation. Det finns också egna aktiviteter för anhöriga. Bredvid proffsen finns det många frivilliga, till exempel som stödpersoner och jämnåriga.Vilket budskap skulle du vilja skicka till potentiella sjuksköterska- och vårdarassistentskandidater för QSNA?


Det lönar sig att vara modig! Det är mycket viktigt att de som gör grundläggande vårdarbete och rehabilitering utvecklar och söker praktiska lösningar för att förbättra vardagen för dem med minnessjukdomar och äldre. Genom att delta i tävlingen utmanar du dig själv på ett positivt sätt. Vinnarna i tävlingen får, förutom ett stipendium, en unik möjlighet att träffa kollegor från andra länder och lära sig något nytt. Kom ihåg att varje deltagare bidrar till en bättre framtid vård för dem med minnessjukdomar.

Comments


bottom of page