top of page
Sök

Hanna Jokinen, QSNA 2023 -vinnaren i kategorin lähihoitaja/lähihoitajaopiskelija



Hej Hanna, vem är du? 


Jag är en 43-årig närvårdare från Hattula och arbetar inom OmaHämeen välfärdsområde, inom korttidsvård för äldre som närvårdare. Jag är aktiv inom föreningslivet och mycket intresserad av samhällsfrågor. Jag har också studerat till minnesvårdare och fotvårdare längs vägen.

 

Du har arbetat som närvårdare i över 20 år, vad innebär ditt nuvarande jobb? Har du arbetat inom ett annat område tidigare och i så fall, vad inspirerade dig att byta till hälso- och sjukvårdssektorn?

 

I mitt nuvarande arbete vårdar jag äldre personer som av många olika skäl kommer till vår korttidsenhet. De flesta av dem har någon form av minnessjukdom. Vår enhet är specialiserad på rehabiliterande utvärderingsperioder, det vill säga vår uppgift är att utvärdera vilken typ av boende som passar vår klient. Kan han eller hon återvända hem eller behöver personen en plats på ett vårdhem. Jag fungerar som sårvårdansvarig på vår enhet och handleder och rådgör om sårvård.


Jag har arbetat som frilans kolumnist för ett par olika tidningar bredvid mitt jobb som vårdare och ibland gör jag inhopp på en väns herrgårdshotell. Annars har jag gjort hela min karriär med äldre som vårdare. Jag fick ett annat perspektiv på närvårdarens mångsidiga arbete när jag arbetade med tjänsterådgivning för äldre i lite över ett år.


Hur ser du på din framtida roll inom hälso- och sjukvården? Finns det specifika områden eller utmaningar som du är intresserad av?

Jag ser att närvårdarens yrke är särskilt viktigt i framtiden. Det är ett yrke vars experter behövs av alla, från spädbarn till farföräldrar. Vi finns inom förskolepedagogik, missbrukar- och mentalhälsovård, handikappservice, tandvård, äldreomsorg, digitala tjänster, skolor etc.


Jag är personligen mycket passionerad när det gäller bättre arbetsförhållanden och välbefinnande på jobbet. Jag anser att vårdarnas arbete är så ovärderligt viktigt att vi måste skynda oss att få arbetsförhållandena och lönen i ordning för att även i framtiden få nya medarbetare till branschen.


Som vinnare av Queen Silvia Nursing Award är du ambassadör för tävlingen under ett år. Har du några tankar om den här rollen? Finns det något särskilt du hoppas få möjlighet att prata om/lära dig mer om under detta år?


Jag vill lyfta fram de fina och värdefulla sidorna av vårdarbete. Det är trots allt världens bästa yrke! Inte heller bör man tiga om missförhållanden, och jag vill uppmuntra vårdare över hela Finland att modigt och konstruktivt lyfta fram missförhållanden. Det är ju enligt lagen vår skyldighet. Jag ser fram emot att möta samarbetspartners med stor entusiasm och jag känner att jag har mycket att lära av dem alla, vare sig det handlar om minnesfrågor eller investeringar.


Du har arbetat som närvårdare I många år. Hur har dessa erfarenheter format din syn på hälso- och sjukvården och närvårdaryrket?


Genom åren har jag lärt mig att uppskatta mitt yrke och jag uppmuntrar också exempelvis alla våra studenter att göra detsamma. Vi är hälso- och sjukvårdens järnhårda proffs och utan oss skulle samhället hamna i kaos eftersom vårt arbete är så kritiskt viktigt. Hälso- och sjukvården, särskilt på grundnivå, behöver förstärkning så att människor inte hamnar i behov av mer specialiserad sjukvård. Till exempel kommer tjänster som tillhandahålls hemma att ha en ännu större betydelse i framtiden.


Känner du att innovation uppmuntras på din arbetsplats (eller inom hälso- och sjukvården i allmänhet)?


Min chef är mycket positiv till utveckling och vi har till exempel som vårdare själva planerat vårt eget roterande arbetsschema. Över åren har vi också själva skapat ramverket och hela processen för de rehabiliterande utvärderingsperioderna. I en större skala känns det ibland som om vårdarens röst inte riktigt hörs till exempel när beslut fattas, men därför känner jag också ett ansvar att fortsätta prata om frågorna, till exempel på sociala medier, i tidningsartiklar etc.


Med din omfattande erfarenhet inom hälso- och sjukvården, vad är dina framtida mål? Planerar du att fortsätta inom samma område eller utforska nya möjligheter / arbetsområden?


Jag tror att jag kommer att fortsätta inom vården på ett eller annat sätt. Vård av äldre ligger mig mycket varmt om hjärtat. En stor önskan skulle vara att få jobba inom digitala tjänster, till exempel i ett digitalt team inom hemsjukvården. En av mina karriärdrömmar skulle också kunna vara någon form av föreningsarbete, till exempel inom en fackförening för vårdarnas företrädarskap.


Kan du berätta om din vinnande idé? Hur kom du på idén och vilken skillnad tror du att den kan göra?


Min idé är ett nytt sätt att genomföra en fast vikariepool som är driven av vårdare. För närvarande baseras placeringen av vikarier på att arbetsgivaren bestämmer var personen ska arbeta varje dag. Jag skulle vilja vända på detta och ge arbetstagaren möjlighet att själv sätta ihop sitt eget arbetsschema. Detta skulle kräva någon form av webbaserad arbetsplattform där arbetsgivaren markerar var och vilka skift som finns tillgängliga. Enligt överenskomna regler skulle arbetstagaren kunna utforma sitt eget arbetsschema och bestämma till exempel om han eller hon vill arbeta dubbla skift och ta flera lediga dagar etc. En viktig punkt i min idé är att det skulle vara en fast anställning, inte något nolltimmeskontrakt, så vårdaren skulle ha rätt till semester och också sjukledighet om han eller hon blev sjuk. Hen skulle också ha samma rättigheter och skyldigheter till utbildningar och att upprätthålla yrkesskickligheten som en fast anställd vårdare som arbetar på en plats.


Jag tror att min idé skulle kunna underlätta samordningen av socialt liv och arbetsliv, ge vårdare mer frihet och kanske också motverka vårdarnas tendens att söka sig till rekryteringsföretag.


Vem eller vad har varit din största inspirationskälla / mentor under din resa inom hälso- och sjukvårdssektorn?


Intresset för vården har jag ärvt från min mor och mina mostrar. I vår släkt finns det flera yrkesverksamma inom vården. Utanför släkten har nuvarande ordförande för min fackförening SuPer, Silja Paavola, varit en betydande förebild när det gäller vårdarnas arbetsförhållanden och välmående, samt det modiga sättet att tala om saker.


Att arbeta inom hälso- och sjukvården kan vara både givande och krävande. Hur finner du balans mellan ditt professionella liv och personliga liv? Finns det några speciella intressen eller aktiviteter som hjälper dig att koppla av och hålla motivationen hög?


Jag har under min karriär upplevt arbetsutmattning en gång, så jag vet av erfarenhet hur krävande det kan vara att samordna arbete, privatliv och andra skyldigheter. På min fritid är jag en entusiastisk fan av livemusik och jag älskar också att resa. Ö-hopping på de grekiska öarna är en stor passion jag delar med min partner. Gymmet är också en plats där jag kan nollställa mitt sinne från arbetsbekymmer. Jag älskar allt gammalt och närhelst möjligt går jag på rock- och vintage-evenemang och loppmarknader. Vi äger också en liten båt, och att åka ut med den under en vacker sommardag är ett trevligt sätt att bryta vardagsrutinerna.





bottom of page